Het is niet altijd gemakkelijk om een stageplek te vinden. Voor leerlingen van praktijk- of speciaal onderwijs, is het soms zelfs nog iets lastiger. Om voor iedere leerling een plek te creëren waar werken en leren gecombineerd wordt, is Samenwerkingsverband VO Delflanden in gesprek gegaan met Stichting Stunt. Met een mooi resultaat want bij de Upcycle Campus aan de Vulcanusweg in Delft is er voor volop plek. Stichting Stunt heeft acht leerwerkbedrijven: het Naaiatelier, de Houtwerkplaats, de Fietsenwerkplaats, de Upcyclewerkplaats, Plusklus, de Zeefdrukkerij, de Canal Hopper Delft en Lunchroom Brood op de Plank. Voor ieder wat wils dus. 

Sid Kitzen is werk- en stagebegeleider bij Stunt, Hein Laakes is één van de twee directeuren. Ze vertellen enthousiast over de stichting. Sid: “Wij zijn een leerwerkbedrijf voor iedereen. Mensen die langere tijd geen betaald werk hebben gedaan, daklozen, mensen die structuur in hun dagen kwijt zijn geraakt of die een lastige tijd doormaken. Thuis zitten helpt niemand verder. Een dag met een doel, weten dat je ertoe doet, dát zorgt voor een voldaan gevoel. Met die reden is Stunt opgericht en juist daardoor ervaren veel mensen Stunt als een waardevolle plek.” Hein vertelt dat niet alleen mensen aan de Vulcanusweg een tweede kans krijgen. “In de verschillende leerwerkbedrijven, maakt Stichting Stunt voor diverse zakelijke opdrachtgevers kwalitatief hoogstaande producten van restmaterialen. De opdrachtgevers variëren van de lokale bierbrouwerij tot grote spelers als Nike.” 

Passende plek

Voordat iemand bij Stunt komt werken of stage lopen, wordt gekeken welke werkplek en welke begeleider het beste bij iemand past. Als iemand niet kan kiezen, is het mogelijk om mee te draaien in verschillende werkplaatsen. 

Voor jongeren in het voortgezet speciaal onderwijs is er ook plek bij Stunt. Wie om welke reden dan ook geen reguliere stage kan lopen, maar zich wel wil en kan ontwikkelen, wie gemotiveerd is, is van harte welkom. Doordat er zó veel verschillende mogelijkheden zijn bij Stunt, is er altijd een passende plek. 

Joël vertelt 

Joël is één van de stagiaires bij Stunt. Hij is heel blij met zijn plek bij Brood op de Plank, de lunchroom van Stunt. 

“Ik ben in november vorig jaar begonnen met mijn stage. Ik heb in het verleden verkeerde keuzes gemaakt waardoor ik in de problemen zat en een lastige tijd beleefde. Ik liep vast op school.” Om de ontwikkeling van Joël te waarborgen en om te voorkomen dat hij ‘uit beeld’ verdween, kwam hij via school bij Stunt terecht. “Ik werk drie dagen per week, meestal van 8.30 uur tot 15.00 uur. Ik begin met koffie zetten. Dan ga ik vlees en groenten snijden voor de lunch, gerechten voorbereiden en de lunch uitserveren. Schoonmaken en dweilen hoort ook bij mijn werk. Als er een evenement is, bijvoorbeeld een vergadering van een zorginstelling, help ik met de catering. Ik heb ook een tijdje in de Upcyclewerkplaats gewerkt, maar de Lunchroom vind ik leuker.” 

Cathy Boom is de werkbegeleider van Joël. “Top, net als de rest van de mensen die hier werken. Ze helpen me. In de drie maanden dat ik hier nu werk, hebben ze me geleerd om betere keuzes te maken en ik leer natuurlijk veel over het werken in een lunchroom. De mensen bij Stunt motiveren mij om dingen te doen en geven goede adviezen. Ik blijf hier sowieso tot ik een andere school gevonden heb, maar ik weet nu al dat ik, als het kan, langer wil blijven.” Joël is zó enthousiast over zijn werkplek, dat hij zelf in de kerstvakantie kwam werken. “Ik vind het zo fijn hier. Sinds ik hier werk, heb ik veel meer plezier in dingen. Ik was hiervoor veel meer op straat. Nu ben ik veel vaker thuis met mijn familie en ik houd ervan om te koken. Als ik ooit wegga bij Stunt, zal ik altijd onthouden dat het beter is om problemen te voorkomen dan ze achteraf te moeten oplossen.” 

Hein en Sid vullen aan: “Joël weet door zijn werk hier dat hij ertoe doet én dat hij veel meer kan dan hij dacht: The Sky is the limit!” 

Match  

Stagecoördinatoren die een plek zoeken voor een leerling, kunnen contact opnemen met Stunt. De leerling en een vertegenwoordiger van school worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Voor leerlingen die zijn vastgelopen op school en bij wie gedacht wordt aan de inzet van Stunt als ontwikkelplek, loopt de aanmelding via de ondersteuningscoördinator van school in samenwerking met de gedragswetenschapper van SWV VO Delflanden. 

Leerlingen kunnen bij Stunt terecht voor één dagdeel tot en met vijf volle dagen per week. Met de stamschool en Stunt worden gezamenlijk per individuele leerling afspraken gemaakt over het aantal stagedagen en de leerdoelen. Deze doelen kunnen persoonlijk zijn (leren op tijd komen), maar ook werk gerelateerd (klanten helpen). 

Wanneer een leerling begint, wordt deze gekoppeld aan een persoonlijke werkbegeleider. Omdat de begeleiding één-op-één is, wordt gezocht naar de beste match tussen leerling en begeleider. Iedere vijf á zes weken is er een voortgangsgesprek waarbij de leerling, de werkbegeleider en de stagecoördinator aanwezig zijn en de ontwikkeling aan bod komt en leerdoelen worden bijgesteld of uitgebreid. Natuurlijk is er bij bijzonderheden tussendoor ook contact. 

Financiering 

Het samenwerkingsproject wordt gefinancierd vanuit de begroting van SWV VO Delflanden. Per verwezen leerling wordt door de stamschool een bijdrage van 500 euro eigen bijdrage betaald. 

Contact 

Stichting Stunt is gevestigd aan de Vulcanusweg 307 in Delft. Wil je meer lezen over deze mooie organisatie? Kijk dan op www.stichtingstunt.nl 

Een gesprek over de mogelijkheden bij Stichting Stunt voor jouw school of jouw leerlingen? Dan kun je bellen 015 – 2141799 of mailen info@stichtingstunt.nl